Kosten zakelijk en privé apart houden

Als u als ondernemer zelf uw boekhouding gaat bijhouden, moet u erop letten dat zakelijk en privé strikt gescheiden blijft. Vaak maken ondernemers geen goed onderscheid tussen zakelijke- en privé kosten. Veel kosten worden als zakelijk geboekt, terwijl dit zeker niet altijd is toegestaan. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van één rekening voor zowel zakelijk als privé, waardoor de administratie zeer onoverzichtelijk wordt.

Voordelen van een zakelijke bankrekening

Het openen van een zakelijke rekening kan een gemakkelijke stap zijn om uw zakelijke kosten gescheiden te houden van uw persoonlijke uitgaven. Een zakelijke rekening is niet wettelijk verplicht en is ook geen vereiste voor de Belastingdienst, maar wordt wel aangeraden door de meeste boekhouders en door de Kamer van Koophandel.

Het is verstandig om de financiën van uw onderneming op een andere rekening te regelen dan de privérekening. Zo is er een beter financieel overzicht van de stand van zaken van het bedrijf. Voor een boekhouder is het ook erg lastig wanneer privé en zakelijke gegevens door elkaar heen lopen. Tevens kan de Belastingdienst bij een controle de bankafschriften overleggen, wanneer zakelijk en privé gemengd zijn moet ook volledig inzicht geven worden in de privé zaken.

Terug naar het overzicht
Bel ons op: 0900 2635468
(9 ct/pm)

Hulp nodig in uw Provincie?

Overal in Nederland vindt u boekhouders dichtbij. Klik op uw provincie of bel naar 0900 Boekhouder en maak een afspraak met de boekhouder in uw regio.

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg

Heeft u suggesties voor deze site? Laat het ons weten.